Filozofická fakulta PU si pripomína 50. výročie svojho založenia

23.09.2009 Prešov

Prešov 23. septembra (TASR) – Filozofická fakulta (FF) Prešovskej univerzity (PU) si v týchto dňoch pripomína 50. výročie svojho založenia.
Pri tejto príležitosti sa vo štvrtok 24. septembra uskutoční i medzinárodná vedecká konferencia Idea humanizmu a tolerancie v kontexte etnokultúrnej identity, na ktorú prijali pozvanie aj hostia z Poľska, Českej republiky a Francúzska.
\"V rámci osláv nášho jubilea sme pripravili sériu sprievodných podujatí spoločenského, kultúrneho a odborného charakteru. Toto stretnutie odborníkov zo Slovenska i zahraničia bude jedným z nich, \" povedal dnes pre TASR dekan FF PU Rudolf Dupkala.
Program osláv pokračuje v piatok 25. septembra o 10.00 h v historickej sále Čierneho orla slávnostným zasadnutím Vedeckej rady FF PU, po ktorom bude nasledovať slávnostná akadémia. Pri tejto príležitosti si niekoľkí zamestnanci, ale i hostia z partnerských medzinárodných inštitúcií preberú z rúk rektora PU Reného Matloviča vyznamenania a pamätné medaily.
História prešovskej FF sa začala písať 1. septembra 1959 a stala sa jednou zo zakladajúcich fakúlt Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V prvom roku svojej existencie realizovala vzdelávanie v rámci štyroch študijných odborov: slovenský jazyk a literatúra, ruský jazyk a literatúra, ukrajinský jazyk a literatúra a dejepis. Na dennú i externú formu štúdia sa v akademickom roku 1959/1960 zapísalo spolu 203 poslucháčov. Ich výučbu v tom čase zabezpečovalo 33 vysokoškolských učiteľov, z toho päť docentov a 28 asistentov. Prví traja vysokoškolskí profesori začali na katedrách pôsobiť v roku 1970.
Od vzniku Prešovskej univerzity v roku 1997 je FF zaradená v jej organizačnej štruktúre. V súčasnosti sa tu na svoje budúce povolanie pripravuje viac ako 2700 poslucháčov a čo sa týka počtu študentov, je FF najväčšou s pomedzi ôsmich fakúlt PU. O vzdelávací proces sa stará 21 profesorov, 31 docentov, 94 odborných asistentov, sedem asistentov, ale aj deväť zahraničných lektorov.
Napriek tomu, že PU bude musieť o štatút univerzity ešte zabojovať, Dupkala dnes vyjadril spokojnosť s tým, že na základe hodnotenia Akreditačnej komisie bola FF PU zaradená medzi fakulty, ktoré spĺňajú požadované kritériá.
\"Po komplexnej akreditácii získala naša fakulta právo uskutočňovať 28 magisterských, 33 bakalárskych a 14 doktorandských študijných programov, \" dodal Dupkala. Okrem štúdia angličtiny, nemčiny, ruštiny, francúzštiny, španielčiny a ukrajinčiny sa poslucháči majú možnosť venovať aj ďalším jazykom. Veľký záujem je však aj o psychológiu, históriu, filozofiu, masmediálnu komunikáciu, politológiu a sociálnu prácu. Podľa dekana sa každoročne na štúdium hlási päťkrát viac záujemcov, ako sú schopní prijať.
 

Vyberte región